Metropolis (film)

Op donderdag 16 november vertoont Het Kijkhuis in samenwerking met Studium Generale de moeder der sci-fi films: Metropolis. Deze film werd geregisseerd door de Duitse Fritz Lang en verscheen in 1927 voor het eerst op het doek. Metropolis vertelt het verhaal van een distopische samenleving in 2016 in de gelijknamige futuristische stad Metropolis, vol wolkenkrabbers en luchtviaducten. De bevolking van deze industriële leviathan kent een scherpe tweedeling, tussen een welvarende bovenlaag die continu feestviert en een ploeterende onderlaag van proletariërs die in de diepe krochten van de stad zware monotone arbeid verrichten. Daar komt verandering in als de zoon van de kille technocratische leider verliefd wordt op een arbeidersmeisje.
Het architectonische futurisme van regisseur Fritz Lang drukte zijn stempel op talloze Hollywood kaskrakers. Zo baseerde Ridley Scott het futuristische Los Angeles van Blade Runner (1982) op Metropolis. Hetzelfde geldt voor Gotham City van Tim Burtons Batman (1989) en menig andere sci-fi film. Hoewel Metropolis in eerste instantie flopte, groeide de film vanaf de jaren zestig uit tot een absolute cult-hit. Het is de eerste film die Unesco toevoegde aan de Werelderfgoedlijst.
Voor de vertoning is gekozen voor de lange versie van 150 minuten.De film zal worden begeleid door pianist Matteo Myderwyk en zal worden ingeleid door dr. Jan Sleutels, universitair docent, Institute for Philosophy, Universiteit Leiden.

De film is gratis te bezoeken. Wel heeft u een ticket nodig, deze zijn voor 0 euro via de website van Het Kijkhuis te bestellen. 

Metropolis (film) do 16 nov
21:00