Homo Ludens

Homo Ludens – De Spelende Mens door Dr. Léon Hanssen, cultuurhistoricus en onderzoeker bij Tilburg School of Humanities and Digital Sciences Sanne Rovers, regisseur De Spelende mens

Het boek Homo Ludens van Johan Huizinga bestaat precies 80 jaar. Ook is er de afgelopen jaren veel over ‘spel’ geschreven en gesproken door onder andere filosofen, cultuurwetenschappers, kunstenaars en journalisten. Het onderwerp leeft, om het zo maar te zeggen. Vanavond ziet u de NTR- documentaire De Spelende Mens (27 min, regisseur Sanne Rovers, researcher Lara Aerts en producent Eefje Blankevoort).

Als kind kun je alle dagen spelen. Maar naarmate je ouder wordt, krijg je meer verplichtingen en is er steeds minder tijd om te spelen. Bovendien, spelen is voor kinderen. Of niet?

Ook volwassenen spelen. Nog steeds, of weer. Ze treden toe tot hun speelwereld waar het er weliswaar vaak bloedserieus aan toegaat, maar waar het tegelijkertijd toch niet ‘echt’ is. Sommige mensen spelen om te winnen. Anderen juist voor de adrenalinekick. Voor de een is het spel een sociale aangelegenheid, voor de ander juist een mogelijkheid om zich terug te trekken. Maar voor iedereen lijkt te gelden dat spelen hen even vrijmaakt van het dagelijks leven.

Toch wordt de spelende mens regelmatig als afwijkend gezien: beetje gek toch, zo’n volwassen man in een ridderpak? Of de spelers worden gezien als roekeloos, macho of monomaan. Waar ligt de grens tussen spel dat algemeen geaccepteerd is en spel dat de wenkbrauwen doet fronsen?

De observerende film van 25 minuten neemt de kijker mee in de belevingswerelden van elf verschillende spelen. Hoezeer de spelen in uitingsvorm ook van elkaar verschillen, in zijn zoektocht naar vrijheid speelt de mens eigenlijk één universeel spel.

Voorafgaand aan de documentaire zal Léon Hanssen spreken over het spel in en van de hedendaagse cultuur in het licht van Huizinga’s Homo Ludens. Na afloop van de lezing en documentaire kunt u vragen stellen aan de regisseur Sanne Rovers.

 

Homo Ludens di 22 mei
19:00

Informatie

Delen